De traditionele espresso machine

Een goede espresso zetten is een ware kunst. Zeker wanneer je kiest om net als een Barista om in de meest pure vorm van zetten met een traditionele espresso-machine.

Het begint met het malen van de bonen. De fijnheid van de maling bepaald de uiteindelijke smaak en hoeveelheid koffie. Te fijn gemalen resulteert erin dat het water niet door de koffie kan komen of dat de koffie bitter wordt. Te grof gemalen koffie heeft te weinig smaak en te slap.
De gemalen koffie stop je in de filterhouder en druk deze gelijkmatig aan. Hiervoor gebruik je een metalen stempel die precies in de filterhouder past. Deze stempel wordt ook wel tamper genoemd.
Plaats de filterhouder stevig in de machine en laat het water er onder druk doorheen lopen. Bij halfautomaten is dit een kwestie van op de knop drukken en bij handmatige machines moet je de hendel van boven naar beneden drukken.
Laat de koffie doorlopen tot het moment dat deze van kleur verandert. De hoeveelheid water is afhankelijk van de fijnheid van de maling van de koffie.

De volautomaat

Gemak dient de mens en daarom heeft hij de volautomaat uitgevonden. Hierbij is het hele proces van malen tot en met zetten geautomatiseerd. Hierbij kun je vooraf instellen hoeveel koffie je wilt (ml) en hoeveel bonen je wilt gebruiken (hoe meer bonen, hoe sterker de koffie).
Inmiddels zijn er heel veel fabrikanten die volautomaten produceren zoals Miele, Philips Saeco, Siemens, Delonghi, Bosch enz. Maar zoals Stieg Larsson het passend omschreef in zijn boek “De vrouw die met vuur speelde” zijn machines van Jura de Rolls Royce onder de koffiemachines.
Een Jura machine is zeker niet de goedkoopste machine en volgens de consumentenbond zijn er machines van andere merken te vinden met een prima prijs/kwaliteitsverhouding, maar met een Jura van bijvoorbeeld de Impressa-lijn haal je een machine in huis waar je jarenlang plezier zult hebben.

Nespresso

Nespresso is een koffiezetsysteem ontwikkeld door Nestl√© dat in 1989 op de markt kwam. De naam is afgeleid van de naam van het bedrijf en het woord espresso. Een Nespresso-machine kenmerkt zich door het gebruiksgemak. Je stopt een aluminium capsule in de machine, sluit de klep en drukt op een knop. Vervolgens zet de machine een kopje espresso koffie. De luchtdicht verpakte koffie in de capsules bepaalt de smaak, maar de experts van Boot koffie gaven in 2003 al aan dat de koffie die je zet met een Nespresso-machine zich kan meten met de beste espresso’s in de wereld.

Het bestellen van de capsules kon in eerste instantie uitsluitend via internet en telefoon bij de zogeheten Nespresso Club. De capsules zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar bij een aantal vestigingen van De Bijenkorf in de Nespresso Boutiques. Ook zijn ondertussen verschillende, niet originele, capsules verkrijgbaar in de supermarkt.