Tonic is een koolzuurhoudende frisdrank met als kenmerkend ingrediënt kinine dat de bittere smaak levert. Tonic wordt veelal geserveerd met een schijfje citroen en een stamper om het citroensap eruit te persen in het glas. Als longdrink wordt het wel gemixt met gin tot gin-tonic.

De geschiedenis van tonic gaat terug naar het jaar 1636. In dat jaar werd de vrouw van de Spaanse Gouverneur in Peru ernstig ziek van Malaria. Haar echtgenoot smeekt de Incas voor een tegengif. De Incas geven haar een drankje waarin de een extract van de bast van de Kinaboom is verwerkt.

Dit drankje tegen koorts en malaria werd vervolgens in Europa geïntroduceerd en mede door de populariteit onder de Britse officieren in India kon Peru op den duur niet meer aan de vraag voldoen en stegen de prijzen voor kinine tot astronomische hoogte. Om een graantje van deze welvaart mee te pikken werden in 1862 zaadjes van de kinaboom naar Indonesië gesmokkeld en de Nederlanders begonnen met het verbouwen van de Kinaboom en de productie van Kinine op Java.Rond 1870 ging Schweppes & Co tonic als koolzuurhoudende frisdrank produceren. De hoeveelheid kinine werd verlaagd, maar nog steeds geeft kinine de bittere smaak aan Tonic.Naast Schweppes wordt er ook Tonic door Kinley (Coca Cola), Royal Club en London op de markt gebracht. De Original London Tonic wordt door United Soft Drinks gemaakt (bekend van AA-Drink en Raak limonade) en zou aanzienlijk minder suiker bevatten dan de andere Tonics, waardoor de bittere smaak van kinine beter tot zijn recht komt. London Tonic is verkrijgbaar bij Jumbo Supermarkten.